Tiense tekenacademie bestaat 200 jaar en viert feest

16
januari
2024
417581616_684252753884773_7627560401317055917_n

2024 is een feestjaar voor de Tiense (teken)academie. Onder de noemer ‘ART Bougeert, Bouger d’art’ viert ze dit jaar haar 200-jarige bestaan. Er staan uiteenlopende activiteiten op het programma om de rijke geschiedenis, het heden en de toekomst te tonen aan de toeschouwers. Het feestjaar wordt afgetrapt op 21 januari ’24.


200 jaar Tiense tekenacademie, dat moet uiteraard gevierd worden. De komende maanden zal je er niet naast kunnen kijken. Op verschillende locaties in de stad kan je genieten van lezingen, kunstfilms, boeken en uiteenlopende expo’s, gemaakt door leerlingen van de academie. Ook bezoekers worden mee uitgenodigd om zelf te creëren.


Heilig Hartkerk


Academie Regio Tienen (ART) kiest voor de Heilig Hartkerk als thuisbasis van de festiviteiten. De kerk werd omgevormd tot een hedendaagse exporuimte en zal gedurende het hele feestjaar als decor dienen voor een waslijst aan vertoningen. Zo kan je er elke maand langsgaan voor nieuwe expo’s, gemaakt uit een mix van werken van de verschillende leerjaren en ateliers die de Tiense academie rijk is. Daarnaast kan je ook maandelijks komen luisteren naar boeiende uiteenzettingen van kunstenaars tijdens de Artist Talks. Onder meer Gideon Kiefer, Peter de Cupere en Philippe van Cauteren zullen een inkijk in hun werk geven. Tot slot zal je in de Heilig Hartkerk ook kunstfilms kunnen bekijken, over onder andere Francis Bacon en David Hockney.


Erfgoedsite


Naast de Heilig Hartkerk is ook de Erfgoedsite in het centrum van de stad de place to be om kunst te beleven. Daar wordt de ‘Historische expo’ getoond, met werken van de oude meesters. Met deze expo duik je in de geschiedenis van ART. Elke maand wordt er een selectie van actuele werken toegevoegd, waardoor een interessante dialoog tussen oud en nieuw werk ontstaat.


Boek en zine


Speciaal voor 200 jaar ART, schreef ere-conservator en archivaris Staf Thomas een historisch overzicht van de Tiense tekenacademie. In het boek tekenden Jan de Kinder, Wietse Palmans en Jorick Seykens de huidige ateliers neer in de vorm van een zine. Voor de magazines die apart te verkrijgen zijn, maakte elke leerling een unieke cover, in totaal goed voor meer dan 1.000 unieke kunstwerken. Het boek en de zine zijn te verkrijgen in de Streekshop, in de Heilig Hartkerk en bij het secretariaat van de academie.


Art Drawing Day


Op 15 mei ’24 is het aan het publiek om zelf kunst te maken. Tijdens de ‘Art Drawing Day’ laat ART iederen kennismaken met alledaagse en ongewone teken- en schildertechnieken. Je staat model, tekent met je lichaam, en stelt je werk tentoon. En dat allemaal gewoon op straat.


Tiense basisscholen


Ook de Tiense basisscholen werden uitgenodigd om mee te werken aan 200 jaar tekenacademie. De leerlingen maakten allemaal een tekening op een ‘zoemer’ (voorwerp met touwtje om kunstwerken in beweging te brengen). Het resultaat kan je bezichtigen op vrijdag 14 juni ’24 in de Heilig Hartkerk. De scholen krijgen ook een interactieve rondleiding doorheen de expo en kunnen deelnemen aan workshops.


Startevent


Het feestjaar wordt afgetrapt op 21 januari ’24. Vanaf 14.00 uur is iedereen welkom in de Heilig Hartkerk en vanaf 16.00 uur is er beleving op de Erfgoedsite. Er zal om het kwartier een bus rijden tussen beide locaties tussen 16.00 en 18.00 uur. Je kan er terecht voor de openingsceremonie en de boekpresentatie van ‘Het verhaal van de Tiense tekenacademie’. Tijdens die dag openen ook de eerste expo’s, onder meer met werk van leraren en het beeldatelier voor 6- tot 11-jarigen in de Heilig Hartkerk en de ‘Historische expo’ op de Erfgoedsite. Alle evenementen zijn gratis. Ter gelegenheid opent ook Café d’art, waar je streekproducten vindt aan democratische prijzen.


Meer info over het programma vind je via https://art.tienen.be/200-jaar-academie

Contact