Aanbod dans

Ballet

*Opleidingen dans worden ingericht in Tienen en Tielt-Winge

Dansinitiatie - 1ste graad - 6 t/m 7 jaar

1u/week

In de lessen dansinitiatie krijgen de leerlingen een algemene dansvorming op een kindvriendelijke manier.

De lesopbouw stimuleert het dansplezier, een juiste lichaamshouding, creativiteit, samenwerken, muzikaliteit, verbeelding, het vormen van een mening,… Rustige en energieke oefeningen wisselen elkaar af zodat kinderen zowel hun energie kwijt kunnen, leren tot rust komen en werken aan concentratie.


Danslab - 2de graad - vanaf 8 jaar

2u/week

We starten met de klassieke ballettechniek waarbij er aandacht is voor je lichaamshouding, coördinatie, muzikaliteit en ritmegevoel. Door dansante combinaties is er ruimte voor expressie en vrijheid in beweging. We laten je ook al proeven van hedendaagse dans, zodat je in de 3de graad een bewuste keuze kan maken tussen deze beide dansvormen.

Danslab volwassenen (2de graad)

2u/week

Je bent minstens 15 jaar oud en had een kinderdroom om ooit klassieke dans te volgen aan de academie. In deze klas start je samen met andere volwassenen met de basis van de klassieke danstechniek. In de opwarming, dansante combinaties en cool-down zullen ook elementen uit andere dansstijlen en technieken aan bod komen (pilates, yoga, moderne/hedendaagse dans,...).


Klassieke en/of hedendaagse dans (3de graad)

Per richting: 3.1 2u/week, 3.2 2,5u/week, 3.3 3u/week

Vanaf de 3de graad bouw je verder op de reeds verworven fysieke en artistieke vaardigheden en kan je kiezen tussen lessen klassieke dans (+ pointes) en/of hedendaagse dans. Per gekozen richting volg je in 3.1 2 uur les, in 3.2 volg je 2,5 uur en in het 3.3 volg je 3 uur.

 

Klassieke dans 

Tegen dat je in de 3e graad komt is de basis van de klassieke danstechniek gekend. Nu kunnen we onderzoeken hoe we ons de techniek meer eigen kunnen maken en ontdekken hoeveel meer we kunnen doen met deze bouwstenen. De bewegingsmogelijkheden worden uitgebreid, en ook de creativiteit wordt geprikkeld om de klassieke danstaal te gebruiken in choreografieën. Indien het lichaam sterk en soepel genoeg is, starten we met pointes.

 

Hedendaagse dans

Naast de techniek die je in de 3e graad verworven hebt, werken we ook aan het uitvoeren van dansbewegingen met kwaliteit, aan kracht en souplesse, aan het durven improviseren en vertrouwen op elkaar bij partnering.

In elke dansstijl zijn er een aantal punten die gelijklopen: het verbetert je lichaamsbewustzijn, het draagt bij aan je fysieke zelfvertrouwen, het is gezond en ook gewoon leuk om te doen! Wat hedendaagse dans zo apart maakt is dat zowel het bewegingspatroon als de muziekkeuze heel vrij en uiteenlopend is.


Klassieke en/of hedendaagse dans (4de graad)

Per richting: 3u/week

In de 4de graad volg je per gekozen richting (klassieke en/of hedendaagse dans) 3 uur per week les. Je verdiept je reeds verworven vaardigheden uit de 3de graad en leert je eigen danskwaliteiten volledig te gebruiken.

 

Klassieke dans

In de 4e graad wordt de klassieke danstechniek voldoende beheerst om nu het passenarsenaal uit te breiden en te gebruiken in alle mogelijke richtingen en variaties. De leerling wordt uitgedaagd in het werken met en versterken van het eigen lichaam en eigen mogelijkheden. De leerling heeft voldoende podiumervaring en – vertrouwen opgebouwd om zich ook echt te durven presenteren.

 

Klassieke dans volwassenen (3de en 4de graad)

3u/week

Ben je minstens 18 jaar en heb je al een basis klassieke dans? Dan kan je in deze lessen je danspassie opnieuw ontdekken.

 

Hedendaagse dans

Naast de techniek die je in de 3e graad verworven hebt, werken we ook aan het uitvoeren van dansbewegingen met kwaliteit, aan kracht en souplesse, aan het durven improviseren en vertrouwen op elkaar bij partnering.

In elke dansstijl zijn er een aantal punten die gelijklopen: het verbetert je lichaamsbewustzijn, het draagt bij aan je fysieke zelfvertrouwen, het is gezond en ook gewoon leuk om te doen! Wat hedendaagse dans zo apart maakt is dat zowel het bewegingspatroon als de muziekkeuze heel vrij en uiteenlopend is.

Danslab creërend danser hedendaagse dans (4de graad)

3u/week

In deze drie jaar durende opleiding kunnen dansers met een degelijke basis hedendaagse dans zich verdiepen in de wereld van het creëren en choreograferen. Je krijgt tools aangeboden om je eigen danstaal te ontwikkelen via improvisatie en (zelf-)onderzoek. De basistechniek zal bij iedere hedendaagse danser dezelfde zijn, maar de vrijheid en expressie in de beweging is voor iedereen anders. Naarmate je hierin geoefend bent, ga je je eigen bewegingsstijl creëren.

Daarnaast bieden we je inzicht in het gebeuren achter de schermen van een dansvoorstelling.

Specialisatie Klassieke dans

Specialisatie Hedendaagse dans

 

Praktische info

Dansuniform

DANSUNIFORM dansinitiatie – danslab – klassieke dans

Voor de meisjes

1e graad: het dansuniform mag je zelf aankopen, wel volgens deze richtlijnen: licht roze balletpakje -evt. met vast rokje (géén tutu!). Mag je zelf aankopen of wordt aangekocht op de uniformverkoop: stoffen balletsloefjes, roze balletcollant, evt.cache coeur.

 

2e graad: alles wordt aangekocht op de uniformverkoop: paarse maillot in lycra (2.4: zwarte maillot indien paarse maillot te klein is), stoffen balletsloefjes, roze balletcollant. Richtprijs volledige pakket: €65.

 

3e graad: wordt aangekocht op de uniformverkoop: zwarte maillot, stoffen balletschoentjes met dubbele zool, roze balletcollant. Kan je ergens anders aankopen: eventueel zwart aansluitend shortje, eventueel zwarte cache-coeur of t-shirt met lange mouwen. Richtprijs volledige pakket €65 - €75.

 

4e graad: wordt aangekocht op de uniformverkoop: stoffen balletschoentjes met dubbele zool, roze of zwarte balletcollant.

Kan elders worden aangekocht: zwarte maillot, eventueel zwart aansluitend shortje, eventueel zwarte cache-coeur of t-shirt met lange mouwen. Richtprijs volledige pakket €65 à €75.

 

Voor de jongens

Alle graden danslab + klassieke dans: Wordt aangekocht op de uniformverkoop: zwarte stoffen balletschoentjes. Richtprijs balletschoentjes €16

Wordt elders aangekocht: witte aanpassende t-shirt met/zonder korte mouw, zwarte aanpassende korte of lange broek.

 

 

DANSUNIFORM hedendaagse dans

Alle graden: zelf aan te kopen: zwarte dansbroek (legging of niet te wijde trainingsbroek) + zwarte aansluitende top + zwarte sokken.

 

De danskledij wordt door de dansafdeling enkel op de dag van de UNIFORMVERKOOP (zie hieronder) verkocht.

Collants (roze/zwarte) zijn gedurende het ganse schooljaar te koop.

Wij nemen onze uniforms af van danswinkel Ritmik te Bierbeek. Hier kan je alles vinden doorheen het jaar.

Afdeling Tienen: UNIFORMVERKOOP op zaterdag 21 september 2024

Afdeling Sint-Joris-Winge: UNIFORMVERKOOP  tijdens de lessen in de 3e week van september 2024

 

Zolang een leerling nog niet over het dansuniform beschikt, komt hij/zij in aanpassende t-shirt/topje, legging of short en op sokjes naar de les.

In de facebookgroep ART- didactische tweedehandsspullen is er de mogelijkheid om tweedehands danskledij van de academie te kopen/verkopen.


Waar en wanneer gaan de lessen door?

Afdeling Tienen: de lessen gaan deels door in de Petipa-danszaal in de academie (Grote Markt 3) en in de turnzaal van 't Klein Atheneum (Oude Vestenstraat 12).

Afdeling Sint-Joris-Winge: de lessen gaan door in de Vivaldizaal van GC De Maere. (Leuvensesteenweg 187, Tielt. Ingang via de achterkant)

Art volgt de schoolkalender van de dagschool en start met de lessen meteen in september. De lessen gaan door tot einde juni.

Ben je een nieuwe leerling maar heb je reeds ergens anders gelijkaardige danslessen gevolgd, dan neem je best contact op met het secretariaat (art@tienen.be). Na een proefles in september zal het dansteam je de juiste klas toewijzen.


Optreden

Om de twee jaar is er een grote dansvoorstelling waar alle leerlingen op het podium kunnen schitteren. Afhankelijk van de mogelijkheden die zich aanbieden geven we de leerlingen daarnaast elk jaar de kans om op te treden. In de loop van elk schooljaar organiseren we twee toonmomenten waarop je naar de les kan komen kijken om de vooruitgang van jouw danser(tje) te bewonderen.

Contact