Muziek creëren

De Academie Regio Tienen acht het - als grote regio-academie - haar taak om voortdurend een uitgebreid aanbod na te streven. Daar hoort naast een opleiding tot vertolkend muzikant, zeker ook de opleiding tot creërend muzikant bij! We merken immers dat sommige leerlingen in de 2xe graad reeds actief met componeren bezig zijn. Wij moedigen dit sterk aan en bieden daarom vanaf de 3xe graad de richting ‘Muziek schrijven’ aan, waarbinnen zij hun creërende talenten kunnen ontwikkelen. In de 4de graad kunnen creatieve geesten hun vaardigheden dan verder ontplooien in de richting Creërend muzikant

3de graad: muziek schrijven

Toelatingsvoorwaarde: basiscompetenties 2de graad verworven

Lessenpakket: 3 lesuren per week

 

In de 3de graad muziek schrijven volg je, naast 1 uur instrument en 1 uur Culture Club, ook wekelijks 1 uur Muziekcreatie. Speel je echter orgel, dan volg je naast instrument en Culture Club ook begeleidingspraktijk orgel. Je leert begeleidingen spelen op bestaande melodieën en de bijhorende ritmes zelf creëren.

 

Instrument (1uur per week)
+
Culture club (1uur per week)
+
Muziekcreatie (1uur per week)

 

 

4de graad: studierichting creërend muzikant

Toelatingsvoorwaarde: basiscompetenties 3de graad verworven

Lessenpakket: 2 lesuren per week

 

Het verschil met de 3de graad is dat je vanaf nu meerdere keuzemogelijkheden hebt. Als hoofdvak kies je voor 1 uur instrument per week. Daarnaast volg je nog 1 uur een keuzevak. In de optie Klassiek kan je kiezen tussen muziekcreatie, begeleidingspraktijk (voor klavierspelers) of improviseren. In de optie Jazz-Pop-Rock kan je band of muziekcreatie volgen. In de optie Folk- & Wereldmuziek volg je muziekcreatie als tweede vak. In elke cursus vertrekken we zoveel mogelijk vanuit de interesses en dromen van de leerling zelf. Natuurlijk heeft elk van deze vakken en elke leerkracht eigen specifieke accenten. Lees verder voor een korte omschrijving van de nieuwe keuzevakken. Hoe dan ook ligt de nadruk in deze studierichting op het creëren van muziek, op welke manier en in welke vorm dan ook!

Improviseren

Als je het woord improvisatie hoort, denk je misschien dat het alleen weggelegd is voor muzikale genieën die urenlang kunnen fantaseren, of dat het niets voor jou is. Gelukkig kloppen deze stellingen niet. Iedereen kan improviseren! En nog beter: improviseren kan je leren. Er zijn zo veel verschillende manieren om te improviseren dat er voor iedereen wel wat wils is. Het gaat nooit om ‘niveau’ of om hoe goed je wel of niet niet kan spelen. Neen, het gaat eigenlijk maar om twee dingen: ogen en oren open, en af en toe in het diepe durven springen. Iets voor jou?

 

Leerkracht David Lodewyckx neemt je mee op een muzikaal avontuur. In groepjes van 5 à 6 leerlingen gaan we samen muziek creëren: door te spelen, te improviseren en soms ook door te schrijven. We gaan stap voor stap met eenvoudig zelf verzonnen muzikaal materiaal, met bestaande muziek, of zelfs helemaal vrij aan de slag. Alles kan, alles mag, zolang we elkaar voortdurend inspireren en al spelend zélf onze muziek maken!

 

Begeleidingspraktijk

Heb je er altijd al van gedroomd om een vlotte en handige klavierspeler te worden, zonder daarbij enkel partituren te moeten instuderen? In het vak Begeleidingspraktijk leer je hoe je zelf je akkoorden vindt bij bestaande melodieën, leer je akkoordsymbolen lezen en in muziek omzetten, leer je je eigen pianobegeleiding en bijhorende ritmes ter plekke fantaseren, en zoveel meer. Je kan deze cursus enkel binnen de klassieke afdeling volgen, maar alle denkbare stijlen zullen aan bod komen. Goed begeleiden is een kunst, en die kan je hier leren! Afhankelijk van je instrument kan je dit vak volgen bij Bruno Bruyninckx (orgel) of Carl Vandoorne (piano).

Bruno leert je als organist de mogelijkheden van het orgel aanwenden om doeltreffend een melodie met mooie akkoorden te ondersteunen, of het nu gaat om twee handen op één klavier of voor elke hand een klavier of handen en voeten tegelijk. Creatievelingen leven zich uit in een voorspel, tussenspelen, naspel, variaties, … Alles kan aan bod komen: een volksliedje, een kerklied, een popdeuntje, een improvisatie of de uitwerking van een basso continuo… naar ieders voorkeur.

Carl werkt met verschillende stijlen. Hou je van pop, swing, bossa of ook tango, ballad, musicals, filmmuziek of liever kleinkunst? Alle stijlen komen aan bod, of je nu alleen of samen in groep speelt. Je leert hierbij creatief om te gaan met akkoorden en stijlen. Je eigen stukjes maken aan de piano, een kleine musical in elkaar steken, of een muzikaal poppentheater brengen, alles kan! Zie je jezelf begeleiden aan de piano zoals lady gaga, Elton John of Randy Newman? Je leert het in begeleidingspraktijk!

Muziekcreatie

In Muziekcreatie werken wij vraaggestuurd. Dat wil zeggen dat je een keuze kan maken uit de volgende specialiteiten:

 

Arrangeren

In deze cursus leer je hoe je bestaande muziek kan herwerken voor een ander ensemble. Daarbij is the sky the limit: piano solo, klein ensemble, brassband, orkest, … Alles kan en mag! Je doet de nodige kennis op over de speelmogelijkheden van de diverse instrumenten, hoe alles genoteerd moet worden, welke combinaties het beste werken en hoe je de muziek toch steeds een beetje naar je eigen hand kan zetten.

 

Harmonieleer

Het vak Harmonieleer geeft ons inzicht in de opeenvolging van akkoorden. Hoe schrijven we een 4-chord song? Hoe maken we een harmonische analyse van ons favoriet nummer of dat stuk dat je momenteel speelt? Je leert het in deze cursus.

 

Contrapunt

Contrapunt is een compositietechniek voor meerstemmige muziek, met vuistregels voor het combineren van verschillende melodische lijnen. Hoe schrijf je een mooie partij naast een gegeven melodie? Johann Sebastian Bach is één van de beroemdste “meesters” in het contrapunt. Het vak neemt ons mee naar de wondere wereld over melodische opbouw, samenklanken, enz. Deze principes worden toegepast van klassiek tot pop.

 

Componeren

In de compositieles gaan we aan de slag met jouw ideeën. Hoe zet je inspiratie om in een stuk? Hoe breng je melodie, harmonie en ritme samen tot één geheel? We gaan samen op zoek naar jouw unieke stijl. In de compositieles bestaan geen fouten! In onze zoektocht kijken we hoe jouw favoriete componisten componeren en ontdekken we muziek die jou inspireert. Schrijf je nog met pen en papier? Prima, maar ook elektronische muziek is mogelijk. We delen materiaal en lokaal met de sound designklas

 

Het vak muziekcreatie wordt gegeven door Chris Vandeweyer, Stan Nieuwenhuis, Eva Guldentops en Michel Houben.

 

Chris Vandeweyer

Chris richt zich helemaal op het repertoire van jazz, pop en rock. Je leert je eigen songs en composities schrijven of krijgt ondersteuning van je eigen muzikale projecten. Je krijgt een diepgaande harmonische opleiding en leert, als je wil, je composities in een arrangement zetten voor elke gewenste bezetting, van pop of jazzensemble tot bigband, harmonie of fanfare. Daarnaast is er ook aandacht voor digitale technieken (DAW) en tools.

 

Stan Nieuwenhuis

Stan vertrekt vanuit de inspiratie van de leerling zelf. Hoe kom je tot goede ideeën? Hoe werkt improviseren? Hoe breng je alles samen tot één geheel? Stan zoekt samen met jou naar je eigen unieke stijl. Inspiratie vind je bij je favoriete componisten, en gelukkig blijken fouten helemaal niet te bestaan. Ook overlappingen met elektronische en experimentele muziek kunnen aan bod komen.

 

Eva Guldentops

Eva gaat met een brede waaier aan stijlen met jou aan de slag. Via analyse van populaire songs en bekende composities leer je alle keukengeheimen van de grote meesters kennen. Zelf harmonische structuren maken? Zelf een pianobegeleiding schrijven? Of een arrangement maken? Of wil je een hit leren schrijven? Met pen en papier, of met software, of met apps… het maakt allemaal niet zoveel uit, zolang je maar zélf je muziek maakt!

 

Michel Houben

Michel zoekt samen met jou naar de beste en mooiste melodieën. Hoe schrijf je nu eigenlijk een goeie melodie? Je zal ontdekken dat één noot een enorme impact kan hebben. Daarnaast leer je ook hoe je die mooie melodische lijnen van de juiste akkoorden kan voorzien. Kleurrijke harmonieën, verrassende wendingen, … ziedaar de basisingrediënten van elke aanstormende componist. Dat alles in kleine en grotere vormen, met toegevoegde variaties, voor een relatief klein ensemble.

 

Overzicht

 

Klassiek

Instrument (1uur per week)
Improvisatie (1uur per week)
OF
Muziekcreatie (1uur per week)
OF 
Muziekcreatie + (indien je de optie 'muziek schrijven' volgde in 3de graad) (1uur per week)
OF
Begeleidingspraktijk (piano of orgel) (1uur per week)

 

 

Folk

Instrument (1uur per week)
+
Muziekcreatie (1uur per week)
OF
Muziekcreatie + (indien je 'muziek schrijven' volgde in 3de graad) (1uur per week)

 

 

Jazz-pop-rock

Instrument (1uur per week)
+
Muziekcreatie (1uur per week)
OF
Groepsmusiceren (1uur per week)