Muziek creëren

Naast een opleiding tot vertolkend muzikant, kan je in de plaats kiezen voor de opleiding tot creërend muzikant! We merken immers dat sommige leerlingen in de 2de graad actief met componeren bezig zijn. Wij willen dit aanmoedigen en bieden daarom vanaf de 3de graad de optie ‘Muziek creëren’ aan, zodat zij hun creërende talenten kunnen ontwikkelen. In de 4de graad kunnen creatieve geesten hun vaardigheden verder ontplooien in de richting "Creërend Muzikant".

3de graad: muziek creëren

Toelatingsvoorwaarde: basiscompetenties 2de graad verworven

Lessenpakket: 3 lesuren per week

 

In de 3de graad muziek schrijven volg je, naast 1 uur instrument en 1 uur Culture Club, ook wekelijks 1 uur Muziekcreatie. Wie een klassiek instrument bespeelt, kan daarnaast kiezen voor het vak Improlab. Speel je gitaar of piano, dan heb je ook de keuze om naast je instrument en Culture Club chordcraft te volgen. Je leert begeleidingen spelen op bestaande melodieën en de bijhorende ritmes zelf creëren.

 

Improlab 

In het vak ImproLab gaan we in groepjes van 5 à 6 leerlingen muziek maken via eenvoudige improvisatie. We schrappen en schaven, we voegen toe, we wijzigen, we overleggen,... samen komen we zo uiteindelijk uit bij onze eigen muziek, die we al improviserend gemaakt hebben. Sommige stukken schrijven we nadien uit. Hier en daar zal ook een partituur of bestaande muziek als inspiratie gebruikt worden, maar het creatieve proces nemen we nadien zélf in handen. Alle instrumenten en stijlen welkom, zolang je maar zin hebt om samen al spelend uit te proberen en te experimenteren!

 

Chordcraft - VOLZET SCHOOLJAAR 2024-2025

Heb je er altijd al van gedroomd om een vlotte en handige klavierspeler of gitarist te worden, zonder daarbij enkel partituren te moeten instuderen? In het vak Chordcraft (+) leer je hoe je zelf je akkoorden vindt bij bestaande melodieën, leer je akkoordsymbolen lezen en in muziek omzetten, leer je je eigen begeleiding en bijhorende ritmes ter plekke fantaseren, en zoveel meer. Je kan deze cursus enkel binnen de klassieke afdeling volgen, maar alle denkbare stijlen zullen aan bod komen. Goed begeleiden is een kunst, en die kan je hier leren! Afhankelijk van je instrument kan je dit vak volgen Carl Vandoorne (piano) of Gunther Maginelle (gitaar)

 

Instrument (1uur per week)
+
Culture club (1uur per week)
+

Muziekcreatie (1uur per week)

OF

Chordcraft (1 uur per week; enkel voor klassieke pianisten of gitaristen)

OF

Improlab (1 uur per week; enkel voor klassieke instrumentisten)

 

 

4de graad: studierichting creërend muzikant

Toelatingsvoorwaarde: basiscompetenties 3de graad verworven

Lessenpakket: 2 lesuren per week

 

Vanaf de 4de graad heb je meerdere keuzemogelijkheden. Als hoofdvak kies je voor 1 uur instrument per week. Daarnaast volg je nog 1 uur een keuzevak. In de optie Klassiek kan je kiezen tussen muziekcreatie, improvisatie, begeleidingspraktijk orgel (enkel voor organisten), of chordcraft (enkel voor pianisten of gitaristen).

In de optie Jazz-Pop-Rock kan je groepsmusiceren of muziekcreatie volgen.
In de optie Folk- & Wereldmuziek volg je muziekcreatie als tweede vak. In elke cursus vertrekken we zoveel mogelijk vanuit de interesses en dromen van de leerling zelf. Natuurlijk heeft elk van deze vakken en elke leerkracht eigen specifieke accenten. Lees verder voor een korte omschrijving van de nieuwe keuzevakken. Hoe dan ook ligt de nadruk in deze studierichting op het creëren van muziek, op welke manier en in welke vorm dan ook!

Improvisatie

Als je het woord improvisatie hoort, denk je misschien dat het alleen weggelegd is voor muzikale genieën die urenlang kunnen fantaseren, of dat het niets voor jou is. Gelukkig kloppen deze stellingen niet. Iedereen kan improviseren! En nog beter: improviseren kan je leren. Er zijn zo veel verschillende manieren om te improviseren dat er voor iedereen wel wat wils is. Het gaat nooit om ‘niveau’ of om hoe goed je wel of niet niet kan spelen. Neen, het gaat eigenlijk maar om twee dingen: ogen en oren open, en af en toe in het diepe durven springen. Iets voor jou?

 

Leerkracht David Lodewyckx neemt je mee op een muzikaal avontuur. In groepjes van 5 à 6 leerlingen gaan we samen muziek creëren: door te spelen, te improviseren en soms ook door te schrijven. We gaan stap voor stap met eenvoudig zelf verzonnen muzikaal materiaal, met bestaande muziek, of zelfs helemaal vrij aan de slag. Alles kan, alles mag, zolang we elkaar voortdurend inspireren en al spelend zélf onze muziek maken!

 

Begeleidingspraktijk orgel

Heb je er altijd al van gedroomd om een vlotte en handige klavierspeler te worden, zonder daarbij enkel partituren te moeten instuderen? In het vak Begeleidingspraktijk leer je hoe je zelf je akkoorden vindt bij bestaande melodieën, leer je akkoordsymbolen lezen en in muziek omzetten, leer je je eigen orgelbegeleiding en bijhorende ritmes ter plekke fantaseren, en zoveel meer. Je kan deze cursus enkel binnen de klassieke afdeling volgen, maar alle denkbare stijlen zullen aan bod komen. Goed begeleiden is een kunst, en die kan je hier leren! Organisten kunnen dit vak volgen bij Bruno Bruyninckx.

Bruno leert je als organist de mogelijkheden van het orgel aanwenden om doeltreffend een melodie met mooie akkoorden te ondersteunen, of het nu gaat om twee handen op één klavier of voor elke hand een klavier of handen en voeten tegelijk. Creatievelingen leven zich uit in een voorspel, tussenspelen, naspel, variaties, … Alles kan aan bod komen: een volksliedje, een kerklied, een popdeuntje, een improvisatie of de uitwerking van een basso continuo… naar ieders voorkeur.

 

Chordcraft (+)

Heb je er altijd al van gedroomd om een vlotte en handige klavierspeler of gitarist te worden, zonder daarbij enkel partituren te moeten instuderen? In het vak Chordcraft (+) leer je hoe je zelf je akkoorden vindt bij bestaande melodieën, leer je akkoordsymbolen lezen en in muziek omzetten, leer je je eigen begeleiding en bijhorende ritmes ter plekke fantaseren, en zoveel meer. Je kan deze cursus enkel binnen de klassieke afdeling volgen, maar alle denkbare stijlen zullen aan bod komen. Goed begeleiden is een kunst, en die kan je hier leren! Afhankelijk van je instrument kan je dit vak volgen Carl Vandoorne (piano) of Gunther Maginelle (gitaar).

Carl werkt met verschillende stijlen. Hou je van pop, swing, bossa of ook tango, ballad, musicals, filmmuziek of liever kleinkunst? Alle stijlen komen aan bod, of je nu alleen of samen in groep speelt. Je leert hierbij creatief om te gaan met ak-koorden en stijlen. Je eigen stukjes maken aan de piano, een kleine musical in elkaar steken, of een muzikaal poppentheater brengen, alles kan! Zie je jezelf begeleiden aan de piano zoals lady gaga, Elton John of Randy Newman? Je leert het in Chordcraft!

Gunther speelt en hoort graag verschillende stijlen. Van klassieke muziek tot wereldmuziek, van pop tot electronische muziek. In Chordcraft leer je de gitaar kennen, akkoorden om liedjes te spelen en jezelf of anderen te begeleiden. Als gevorderde leerling leer je nieuwe stijlen en technieken. Zo leer je van je lievelingsnummer een arrangement te maken of leer je eenvoudige improvisaties te spelen. Alles is mogelijk!

 

Muziekcreatie

In Muziekcreatie werken wij vraaggestuurd. Dat wil zeggen dat je een keuze kan maken uit de volgende specialiteiten:

 

Arrangeren

In deze cursus leer je hoe je bestaande muziek kan herwerken voor een ander ensemble. Daarbij is the sky the limit: piano solo, klein ensemble, brassband, orkest, … Alles kan en mag! Je doet de nodige kennis op over de speelmogelijkheden van de diverse instrumenten, hoe alles genoteerd moet worden, welke combinaties het beste werken en hoe je de muziek toch steeds een beetje naar je eigen hand kan zetten.

 

Harmonieleer

Het vak Harmonieleer geeft ons inzicht in de opeenvolging van akkoorden. Hoe schrijven we een 4-chord song? Hoe maken we een harmonische analyse van ons favoriet nummer of dat stuk dat je momenteel speelt? Je leert het in deze cursus.

 

Contrapunt

Contrapunt is een compositietechniek voor meerstemmige muziek, met vuistregels voor het combineren van verschillende melodische lijnen. Hoe schrijf je een mooie partij naast een gegeven melodie? Johann Sebastian Bach is één van de beroemdste “meesters” in het contrapunt. Het vak neemt ons mee naar de wondere wereld over melodische opbouw, samenklanken, enz. Deze principes worden toegepast van klassiek tot pop.

 

Componeren

In de compositieles gaan we aan de slag met jouw ideeën. Hoe zet je inspiratie om in een stuk? Hoe breng je melodie, harmonie en ritme samen tot één geheel? We gaan samen op zoek naar jouw unieke stijl. In de compositieles bestaan geen fouten! In onze zoektocht kijken we hoe jouw favoriete componisten componeren en ontdekken we muziek die jou inspireert. Schrijf je nog met pen en papier? Prima, maar ook elektronische muziek is mogelijk. We delen materiaal en lokaal met de sound designklas

 

Het vak muziekcreatie wordt gegeven door Chris Vandeweyer, Abel Baeck, Eva Guldentops en Michel Houben.

 

Chris Vandeweyer (arrangeren, componeren, harmonieleer)

Chris richt zich helemaal op het repertoire van jazz, pop en rock. Je leert je eigen songs en composities schrijven of krijgt ondersteuning van je eigen muzikale projecten. Je krijgt een diepgaande harmonische opleiding en leert, als je wil, je composities in een arrangement zetten voor elke gewenste bezetting, van pop of jazzensemble tot bigband, harmonie of fanfare. Daarnaast is er ook aandacht voor digitale technieken (DAW) en tools.

 

Abel Baeck (componeren, arrangeren)

Hoe kun je een klein muzikaal concept laten uitgroeien tot iets groots? Hoe maak je een compositie voor verschillende instrumenten? Deze vragen worden onderzocht in Abels compositieklas. In deze les worden de ervaringen en inspriatie van de leerling als uitgangspunt genomen. Alle genres van muziek zijn welkom, inclusief de combinatie met elektronische en experimentele muziek.

 

Eva Guldentops (harmonieleer, contrapunt, componeren)

Eva gaat met een brede waaier aan stijlen met jou aan de slag. Via analyse van populaire songs en bekende composities leer je alle keukengeheimen van de grote meesters kennen. Zelf harmonische structuren maken? Zelf een pianobegeleiding schrijven? Of een arrangement maken? Of wil je een hit leren schrijven? Met pen en papier, of met software, of met apps… het maakt allemaal niet zoveel uit, zolang je maar zélf je muziek maakt!

 

Michel Houben (harmonieleer, componeren, arrangeren)

Michel zoekt samen met jou naar de beste en mooiste melodieën. Hoe schrijf je nu eigenlijk een goeie melodie? Je zal ontdekken dat één noot een enorme impact kan hebben. Daarnaast leer je ook hoe je die mooie melodische lijnen van de juiste akkoorden kan voorzien. Kleurrijke harmonieën, verrassende wendingen, … ziedaar de basisingrediënten van elke aanstormende componist. Dat alles in kleine en grotere vormen, met toegevoegde variaties, voor een relatief klein ensemble.

 

Overzicht

 

Klassiek

Instrument (1 uur per week)
Improvisatie (1 uur per week)
OF
Muziekcreatie (1 uur per week)
OF 
Begeleidingspraktijk orgel (1 uur per week)
OF
Chordcraft (piano of gitaar) (1 uur per week)

 

 

Folk

Instrument (1 uur per week)
+
Muziekcreatie (1 uur per week)

 

 

Jazz-pop-rock

Instrument (1 uur per week)
+
Muziekcreatie (1 uur per week)
OF
Groepsmusiceren (1 uur per week)