200 jaar 'tekenacademie' BOUGER d'ART

Logo 200 jaar

De (teken)academie bestaat in 2024 maar liefst 200 jaar. Dat moet uiteraard uitgebreid gevierd worden! Vanuit de rijke geschiedenis van ons 200-jarig bestaan, gaan we in dialoog met elkaar en de toeschouwer. 

We tonen verleden, heden, het ongemaakte en de toekomst in wisselwerking met elkaar. We stellen onszelf in vraag, geven aandacht aan product en proces en combineren het vakmanschap met onze verbeelding.

Bekijk hier de folder met alle activiteiten in het feestjaar.

Openingsuren

 Heilig Hartkerk (expo ateliers)

  • Op maandag, donderdag en vrijdagvoormiddag is de expo enkel toegankelijk voor scholen.  
  • Op zaterdag en zondag kan je de expo’s vrij bezoeken van 10.00 uur tot 17.00 uur. Op dinsdag van 10.00 tot 12.30 uur en woensdag van 13.00 tot 17.00 uur. 

Openingsuren Erfgoedsite (historische expo)

  • Maandag gesloten, dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur.

Boek en zine


Speciaal voor 200 jaar ART, schreef ere-conservator en archivaris Staf Thomas een historisch overzicht van de Tiense tekenacademie. In het boek tekenden Jan de Kinder, Wietse Palmans en Jorick Seykens de huidige ateliers neer in de vorm van een zine. Voor de magazines die apart te verkrijgen zijn, maakte elke leerling een unieke cover, in totaal goed voor meer dan 1.000 unieke kunstwerken. Het boek (20 euro) en de zine (7euro) zijn te verkrijgen in de Streekshop, in de Heilig Hartkerk en bij het secretariaat van de academie.

 

 

Geplande activiteiten

Het onderstaande programma zal regelmatig aangevuld worden, zal organisch groeien met extra’s. Hou zeker onze Facebook- en Instagrampagina in de gaten en kijk op UitinVlaanderen.

Zondag 21 januari

Officiële start feestjaar

Start feestjaar 200 jaar ART Beeldende en Audiovisuele Kunst, BOUGER D’ART, om 14.00 uur

Programma

  • Openingsceremonie
  • Presentatie van de historische neerslag ‘200 jaar tekenacademie’ door Staf Thomas
  • Voorstelling van ‘ART-zine’
  • Voorstelling/act BOUGER D’ART,
  • Officiële opening van de lerarenexpo, historische overzichtstentoonstelling en expo beeldatelier kinderen.
  • Café d’Art

De expo’s van de ateliers lopen tot 4 februari. De historische overzichtstentoonstelling is permanent.

Dinsdag 23 januari

Film: Exit through the Gift Shop (Banksy)

Heilig Hart kerk, Aarschotsesteenweg 1 in Tienen - Deuren: 20.00 uur - start film: 20.15 uur

Exit through the Gift Shop is een documentaire film uit 2010 van de beroemde street artist Banksy. De film vertelt het verhaal van Thierry Guetta, een Franse immigrant in Los Angeles, die gedurende jaren een aantal straatartiesten, waaronder Banksy en Shepard Fairy filmde, maar met de opnames vervolgens niets aanving. Nadien ging Banksy zelf aan de slag met het materiaal, waaraan hij nog episodes toevoegde over de opgang van Thierry Guetta als artiest Mr. Brainwash. Sinds het uitbrengen van de film bestaat er discussie of het hier om een echte documentaire gaat, of over een zogenaamde 'mockumentary', een fictionele film 'vermomd' als documentaire. Bansky zelf - die zijn identiteit in de film zorgvuldig verborgen houdt - blijft hierover vaag. Op de vraag of de film echt is, antwoordt hij gewoon 'Yes'.

Vrijdag 9 februari

Opening nieuwe expo’s

Opening expo’s Sounddesign, 3de graad beeldatelier, beeldatelier volwassenen en Cross-Over-atelier, om 19.00 uur.

De expo’s van de ateliers lopen tot 25 februari. De historische overzichtstentoonstelling is permanent.

Dinsdag 20 februari

Film: Mister Turner (Mike Leigh)

Heilig Hart kerk, Aarschotsesteenweg 1 in Tienen - Deuren: 20.00 uur - start film: 20.15 uur

Mister Turner is een Britse film uit 2014 onder regie van Mike Leigh. De film handelt over het leven van de Britse 19e-eeuwse landschapsschilder J.M. William Turner (vertolkt door Thimothy Spall). De film focust op de scharniermomenten uit de laatste 25 jaar van zijn leven. Leigh beschrijft Turner als "een groot kunstenaar en een radicaal, revolutionair schilder". "Ik voelde dat er een invalshoek was voor een film: het onderzoek naar de spanning tussen een sterfelijk, imperfect individu en zijn epische werk, de spirituele manier waarmee hij de wereld distilleerde".

Woensdag 21 februari

Artist talk: Peter de Cupere

Heilig Hart kerk, Aarschotsesteenweg 1 in Tienen - Deuren: 19.00 - start: 19.30 uur

Olfactorische kunstenaar Peter de Cupere is al meer dan 25 jaar gekend als een productieve en proactieve voorstander van olfactorische kunst in de kunstwereld. Hij realiseerde meer dan 700 werken die betrekking hebben tot de geurperceptie-en belevenis omtrent sociale, culturele en ecologisch onderbouwde contexten. Hij is Laureaat van het HISK - Hoger Instituut voor Schone Kunsten (1999). 

Met meer dan 200 wereldwijde tentoonstellingen, projecten en lezingen van Amsterdam, Berlijn, Milaan, Londen tot New York, werkte hij ook samen met verschillende instellingen en bedrijven. In 2018 ontving hij de Golden Pear - Art & Olfaction Award, uitgereikt in Londen door het Institute Art & Olfaction uit L. A. USA. Vorig jaar in 2022 ontving hij de International New technology Art Award - Public Award voor zijn Olfabet, een geuralfabet voor blinden en slechtzienden. Hij is de uitvinder van de Olfactiano, de eerste geurpiano ter wereld en creëerde de Blind Smell Stick, een blindestok waarmee men zijn weg kan ruiken. In mei 2023 ontving hij voor de tweede keer een Golden Pear Art and Olfaction Award. Deze keer voor de Sadakichi Experimental Art and Olfaction Award voor het werk Salt Flowers welke hij realiseerde voor een solotentoonstelling in Lille3000 in 2022.

Peter de Cupere is docent en onderzoeker aan de PXL – MAD School of Arts in Hasselt (BE) waar hij als mede-oprichter van het Open Senses Lab het gebruik van de nabije zintuigen, geur, smaak en tastzin doceert. In 2019 behaalde hij zijn doctoraatstitel . Een bidiplomering aan de PXL – MAD School of Arts (BE), Universiteit Hasselt (BE) en de Vrije Universiteit Brussel VUB (BE). Hij onderzocht het gebruik van geur als concept, contextdrager en – gever in het kunstwerk.

Peter de Cupere nam deel aan belangrijke internationale tentoonstellingen zoals de Bienniale van Havana  in 2015 en stelde tentoon in Buenos Aires , Rio de Janeiro , L.A., Taiwan en in de meeste Europese landen. Zijn werken verschenen in internationale kunsttijdschriften en newspapers. 
Met zijn werken wil hij de toeschouwer 'geurbewust' maken. Hij wil via de geur hen laten nadenken over het klimaat, over sociaal maatschappelijke problemen, over interacties tussen de mens, zijn cultuur, geschiedenis en welzijn. Hij experimenteert met geuren en gebruikt geuren om verschillende problemen van onze samenleving in vraag te stellen. 

Website: www.peterdecupere.art
Instagram: @olfactoryart

Vrijdag 8 maart

Opening nieuwe expo’s

Opening expo’s Levend Model en grafiek, om 19.00 uur.

De expo’s van de ateliers lopen tot 24 maart. De historische overzichtstentoonstelling is permanent.

Dinsdag 12 maart

Film: David Hockney: Secret knowledge (Randall Whright)

Heilig Hart kerk, Aarschotsesteenweg 1 in Tienen - Deuren: 20.00 uur - start film: 20.15 uur

Secret knowledge is een televisiefilm van Randall Whright uit 2002 over en met de Britse kunstenaar David Hockney. Hockney vertelt over zijn theorie dat kunstenaars al vanaf de 15de eeuw in het gehiem optische intstrumenten als spiegels en lenzen gebruikten. Hij geeft ter illustratie voorbeelden uit de Vlaamse en Italiaanse kunst en onderzoekt hoe de geheimen van enkele bekende werken door zijn theorie kunnen worden opgelost. Hij maakt ook de vergelijking met moderne film en digitale beeldtoepassingen.

Woensdag 20 maart

Artist talk: Dr. Erik Thys

Heilig Hart kerk, Aarschotsesteenweg 1 in Tienen - Deuren: 19.00 - start: 19.30 uur

Professor Erik Thys is niet alleen een bescheiden psychiater en docent, maar ook (strip)tekenaar en componist.

Zijn creativiteit komt tot uiting in zowel zijn job als privéleven. Enerzijds doet Thys onderzoek naar de link tussen psychische kwetsbaarheid en creativiteit. Anderzijds reist hij de wereld af om muziekstukken te componeren en tekeningen tentoon te stellen.

Dinsdag 16 april

Film: Love Is the Devil: Study for a Portrait of Francis Bacon (John Maybury)

Heilig Hart kerk, Aarschotsesteenweg 1 in Tienen - Deuren: 20.15 uur - start film: 20.30 uur

Love Is the Devil: Study for a Portrait of Francis Bacon is een fictionele biografische film van John Maybury uit 1998. De film beschrijft de getroubleerde relatie van de kunstenaar Francis Bacon (rol van Derek Jacobi) met de kleine crimineel George Dyer (Daniel Craig) en hun omzwervingen in Londen, New York en Parijs. Hun zoektocht naar zichzelf kent hoogtes en laagtes en uiteindelijk een dramatische afloop. Terwijl Bacon meer en meer succes kent als kunstenaar, gaat zijn partner aan drank en drugs ten onder... Hoewel de film een aantal fictionele elementen bevat, put regisseur Maybury uitvoerig uit de geauthoriseerde biografie van Bacon door Daniel Farson.

Vrijdag 19 april

Opening nieuwe expo’s

Opening expo’s keramiek, audiovisueel atelier en multidisciplinair atelier, om 19.00 uur.

De expo’s van de ateliers lopen tot 5 mei. De historische overzichtstentoonstelling is permanent.

Woensdag 24 april

Artist talk: William Ploegaert

Heilig Hart kerk, Aarschotsesteenweg 1 in Tienen - Deuren: 19.00 - start: 19.30 uur

Na 30 jaar als directeur van de “tekenacademie” van Deinze neemt William Ploegaert in 2021 afscheid. Maar niet zonder voor een “nalatenschap” te zorgen: het werd het boek “Over het leren van de kunst”.

“Over het leren van de kunst” verhaalt over de ontwikkeling van de auteur van argeloze debutant tot gemotiveerde en belezen leraar en uiteindelijk directeur van een academie met een visie. In tegenstelling tot wat velen denken houdt het kunstenaarschap niet op wanneer het lesgeven begint. William Ploegaert durft zelfs te stellen dat het lesgeven op zich wel eens deel zou kunnen zijn van het kunstwerk dat de kunstenaar wil realiseren. Dit geheel in de lijn van voortrekkers op pedagogisch en artistiek vlak. De auteur geeft vervolgens praktische voorbeelden van hoe een dergelijk inzicht tot een boeiende en bloeiende academie kan leiden.

Een boek voor kunstenaars en leraars maar evenzeer voor iedereen die met kunst en onderwijs begaan is. www.politeia.be

Vrijdag 17 mei

Opening nieuwe expo’s

Opening expo’s schilderkunst, tekenkunst, Eigen’art beeld- en audiovisueel atelier en alumni, om 19.00 uur.

De expo’s van de ateliers lopen tot 2 juni. De historische overzichtstentoonstelling is permanent.

Woensdag 22 mei

Artist talk: Gideon Kiefer

Heilig Hart kerk, Aarschotsesteenweg 1 in Tienen - Deuren: 19.00 - start: 19.30 uur

 

 

 

Een fascinatie voor (jeugd)herinneringen, dromen en de vraag hoe we nu moeten omgaan met de onbetrouwbaarheid van ons eigen geheugen, vormt de rode draad in het schilder- en tekenkundig oeuvre van Belgisch kunstenaar Gideon Kiefer (°1970). Op een tweede niveau leest Kiefers werk eerder maatschappijkritisch. In de gelaagdheid van zijn werken toont de kunstenaar een apocalyptische sfeer die gekoppeld is aan de toenemende klimaatcrisis. Landschappen die gevangen zitten onder een stolp of zorgvuldig geplaatst worden in een monumentale architecturale structuur, bomen die kaal gestript zijn tot broze takken,... Het zijn slechts enkele van de vele metaforen die dit onheil verbeelden.

Zommer-1

Vrijdag 14 juni

Finale

Opening eindejaarsexpo, Gesamtkunstwerk, Bouger d’ART, om 19.00 uur.

De expo’s lopen tot 26 juni. De historische overzichtstentoonstelling is permanent.

Programma

  • Performances
  • Proclamatie leerlingen Tienen en Kumtich 2de en 3de graad (jongeren), 4de graad en specialisatie.

 

Woensdag 19 juni

Artist talk: Philippe Van Cauteren - GEANNULEERD!

Woensdag 19 juni

Proclamatie en prijsuitreiking Tielt-Winge in GC De Maere Tielt-Winge om 18.00 uur.

Tentoonstelling werkjes (tot en met 26 juni in GC De Maere)

Vrijdag 21 juni

Proclamatie Lubbeek om 19.00 uur in de bibliotheek Lubbeek.

Tentoonstelling werkjes (tot en met 31 juli in de bibliotheek)

Zaterdag 22 juni

Kijkdag in Kumtich en Boutersem (in het klaslokaal van 9.00 uur tot 12.30 uur).

In Boutersem is er dan ook proclamatie.

Zondag 23 juni

Kijkdag in Tienen. Alle lokalen geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur. 'Place du Tertre' voor de academie. Doorlopend performances.

Dinsdag 25 juni

Proclamatie Ransberg om 19.00 uur in GC 't Dorp (Kortenaken)

Zaterdag 29 juni

Kijkdag in Ransberg (in het klaslokaal van 9.00 uur tot 12.30 uur).