200 jaar 'tekenacademie' BOUGER d'ART

Logo 200 jaar

De (teken)academie bestaat in 2024 maar liefst 200 jaar. Dat moet uiteraard uitgebreid gevierd worden!

Vanuit de rijke geschiedenis van ons 200 jaar bestaan gaan we in dialoog met elkaar en de toeschouwer. We tonen verleden, heden, het ongemaakte en de toekomst door elkaar. We stellen we onszelf in vraag, geven aandacht aan product en proces en combineren het vakmanschap met onze verbeelding.

Openingsuren

 • Tijdens de schooluren op maandag, donderdag en vrijdag voormiddag is de expo enkel toegankelijk voor scholen na reservatie. Reserveren kan via deze reservatietool. (De eerst mogelijke datum is 22 januari '24)
 • Op zaterdag en zondag kan je de expo’s vrij bezoeken van 10.00 uur tot 18.00 uur. Op woensdag van 13.30 uur tot 18.00 uur

Geplande activiteiten

Het onderstaande programma zal regelmatig aangevuld worden, zal organisch groeien met extra’s. Hou zeker onze Facebook- en Instagrampagina in de gaten en kijk op Uit in Vlaanderen.

Zondag 21 januari

Officiële start feestjaar

Start feestjaar 200 jaar ART Beeldende en Audiovisuele Kunst, BOUGER D’ART, om 14.00 uur

Programma

 • Openingsceremonie
 • Presentatie van de historische neerslag ‘200 jaar tekenacademie’ door Staf Thomas
 • Voorstelling van ‘ART-zine’
 • Voorstelling/act BOUGER D’ART,
 • Officiële opening van de lerarenexpo, historische overzichtstentoonstelling en expo beeldatelier kinderen.
 • Café d’Art

De expo’s van de ateliers lopen tot 4 februari. De historische overzichtstentoonstelling is permanent.

Vrijdag 9 februari

Opening nieuwe expo’s

Opening expo’s Sounddesign, 3de graad beeldatelier, beeldatelier volwassenen en Cross-Over-atelier, om 19.00 uur.

De expo’s van de ateliers lopen tot 25 februari. De historische overzichtstentoonstelling is permanent.

Woensdag 21 februari

Artist talk: Peter de Cupere

Heilig Hart kerk, Aarschotsesteenweg 1 in Tienen - Deuren: 19.00 - start: 19.30 uur

Olfactorische kunstenaar Peter de Cupere is al meer dan 25 jaar gekend als een productieve en proactieve voorstander van olfactorische kunst in de kunstwereld. Hij realiseerde meer dan 700 werken die betrekking hebben tot de geurperceptie-en belevenis omtrent sociale, culturele en ecologisch onderbouwde contexten. Hij is Laureaat van het HISK - Hoger Instituut voor Schone Kunsten (1999). 

Met meer dan 200 wereldwijde tentoonstellingen, projecten en lezingen van Amsterdam, Berlijn, Milaan, Londen tot New York, werkte hij ook samen met verschillende instellingen en bedrijven. In 2018 ontving hij de Golden Pear - Art & Olfaction Award, uitgereikt in Londen door het Institute Art & Olfaction uit L. A. USA. Vorig jaar in 2022 ontving hij de International New technology Art Award - Public Award voor zijn Olfabet, een geuralfabet voor blinden en slechtzienden. Hij is de uitvinder van de Olfactiano, de eerste geurpiano ter wereld en creëerde de Blind Smell Stick, een blindestok waarmee men zijn weg kan ruiken. In mei 2023 ontving hij voor de tweede keer een Golden Pear Art and Olfaction Award. Deze keer voor de Sadakichi Experimental Art and Olfaction Award voor het werk Salt Flowers welke hij realiseerde voor een solotentoonstelling in Lille3000 in 2022.

Peter de Cupere is docent en onderzoeker aan de PXL – MAD School of Arts in Hasselt (BE) waar hij als mede-oprichter van het Open Senses Lab het gebruik van de nabije zintuigen, geur, smaak en tastzin doceert. In 2019 behaalde hij zijn doctoraatstitel . Een bidiplomering aan de PXL – MAD School of Arts (BE), Universiteit Hasselt (BE) en de Vrije Universiteit Brussel VUB (BE). Hij onderzocht het gebruik van geur als concept, contextdrager en – gever in het kunstwerk.

Peter de Cupere nam deel aan belangrijke internationale tentoonstellingen zoals de Bienniale van Havana  in 2015 en stelde tentoon in Buenos Aires , Rio de Janeiro , L.A., Taiwan en in de meeste Europese landen. Zijn werken verschenen in internationale kunsttijdschriften en newspapers. 
Met zijn werken wil hij de toeschouwer 'geurbewust' maken. Hij wil via de geur hen laten nadenken over het klimaat, over sociaal maatschappelijke problemen, over interacties tussen de mens, zijn cultuur, geschiedenis en welzijn. Hij experimenteert met geuren en gebruikt geuren om verschillende problemen van onze samenleving in vraag te stellen. 

Website: www.peterdecupere.art
Instagram: @olfactoryart

Woensdag 21 februari

Artist talk: William Ploegaert

Heilig Hart kerk, Aarschotsesteenweg 1 in Tienen - Deuren: 19.00 - start: 19.30 uur

Na 30 jaar als directeur van de “tekenacademie” van Deinze neemt William Ploegaert in 2021 afscheid. Maar niet zonder voor een “nalatenschap” te zorgen: het werd het boek “Over het leren van de kunst”. 

“Over het leren van de kunst” verhaalt van de ontwikkeling van de auteur van argeloze debutant tot gemotiveerde en belezen leraar en uiteindelijk directeur van een academie met een visie.

In tegenstelling tot wat velen denken houdt het kunstenaarschap niet op wanneer het lesgeven begint. William Ploegaert durft zelfs te stellen dat het 
lesgeven op zich wel eens deel zou kunnen zijn van het kunstwerk dat de kunstenaar wil realiseren. Dit geheel in de lijn van voortrekkers op pedagogisch en artistiek vlak. De auteur geeft vervolgens praktische voorbeelden van hoe een dergelijk inzicht tot een boeiende en bloeiende academie kan leiden. Een boek voor kunstenaars en leraars maar evenzeer voor iedereen die met kunst en onderwijs begaan is. Uitgegeven bij Politeia - www.politeia.be

Vrijdag 8 maart

Opening nieuwe expo’s

Opening expo’s Levend Model en grafiek, om 19.00 uur.

De expo’s van de ateliers lopen tot 24 maart. De historische overzichtstentoonstelling is permanent.

Woensdag 20 maart

Artist talk: Dr. Erik Thys

Heilig Hart kerk, Aarschotsesteenweg 1 in Tienen - Deuren: 19.00 - start: 19.30 uur

Professor Erik Thys is niet alleen een bescheiden psychiater en docent, maar ook (strip)tekenaar en componist.

Zijn creativiteit komt tot uiting in zowel zijn job als privéleven. Enerzijds doet Thys onderzoek naar de link tussen psychische kwetsbaarheid en creativiteit. Anderzijds reist hij de wereld af om muziekstukken te componeren en tekeningen tentoon te stellen.

Vrijdag 19 april

Opening nieuwe expo’s

Opening expo’s keramiek, audiovisueel atelier en multidisciplinair atelier, om 19.00 uur.

De expo’s van de ateliers lopen tot 5 mei. De historische overzichtstentoonstelling is permanent.

Woensdag 24 april

Artist talk: Gideon Kiefer

Heilig Hart kerk, Aarschotsesteenweg 1 in Tienen - Deuren: 19.00 - start: 19.30 uur

 

 

 

Een fascinatie voor (jeugd)herinneringen, dromen en de vraag hoe we nu moeten omgaan met de onbetrouwbaarheid van ons eigen geheugen, vormt de rode draad in het schilder- en tekenkundig oeuvre van Belgisch kunstenaar Gideon Kiefer (°1970). Op een tweede niveau leest Kiefers werk eerder maatschappijkritisch. In de gelaagdheid van zijn werken toont de kunstenaar een apocalyptische sfeer die gekoppeld is aan de toenemende klimaatcrisis. Landschappen die gevangen zitten onder een stolp of zorgvuldig geplaatst worden in een monumentale architecturale structuur, bomen die kaal gestript zijn tot broze takken,... Het zijn slechts enkele van de vele metaforen die dit onheil verbeelden.

 

 

 

Vrijdag 17 mei

Opening nieuwe expo’s

Opening expo’s schilderkunst, tekenkunst, Eigen’art beeld- en audiovisueel atelier en alumni, om 19.00 uur.

De expo’s van de ateliers lopen tot 2 juni. De historische overzichtstentoonstelling is permanent.

Zommer-1

Vrijdag 14 juni

Finale

Opening eindejaarsexpo, Gesamtkunstwerk, Bouger d’ART, om 19.00 uur.

De expo’s lopen tot 26 juni. De historische overzichtstentoonstelling is permanent.

Programma

 • Slotpleidooi door Philippe Van Cauter
 • Performances
 • Lezing/film/docu, 21ste eeuw