Dirigentenopleiding
De Academie Regio Tienen biedt twee dirigentenopleidingen aan: de opleiding koordirectie en de opleiding Instrumentale directie.
Koordirectie
Directie 1u/wk | Muziektheorie 1u/wk |
Voor wie?
De opleiding koordirectie is voor iedereen met een hart voor vocale muziek. Koorzangers die wel eens aan de andere kant van het koor zouden willen staan, koordirigenten die zich willen bijscholen of leerkrachten die wel eens samenzang geven zijn allemaal welkom voor de opleiding.
Wat leer je?
De opleiding koordirectie is gestoeld op drie pijlers:
- slagtechniek: de verschillende maatsoorten leren slaan, komma's en fermate's aangeven, maatwisselingen, tempowisselingen,...
- didactiek: programma's samenstellen, muziek aanleren, uitspraak van vreemde talen,...
- vocaliteit: hoe werk je vocaaltechnisch met een groep? Hiervoor wordt beroep gedaan op professionele stemcoaches die naar de academie komen.
Waarom kiezen voor koordirectie?
Er is een tekort aan koordirigenten. Wie houdt van koormuziek, kan geen mooiere uitdaging hebben dan zélf voor een koor te gaan staan. Deze opleiding zorgt voor de nodige bagage zodat je dit goed voorbereid kan doen.
Instrumentale directie
Directie 1u/wk | Muziektheorie 1u/wk |
Voor wie?
De opleiding instrumentale directie kan je volgen vanaf de 4de graad gedurende 3 jaren (+ optioneel 2 jaren specialisatie) met twee uren les per week. Je volgt de vakken Directie Instrumentale Muziek en Muziektheorie (Analyse).
Wat leer je?
DIRECTIE - INSTRUMENTALE MUZIEK (1u/week)
Je leert de basistechnieken van het dirigeren: een goede houding, het concentratiepunt, maatsoorten dirigeren, inzetten aangeven, dynamiek aangeven, fermate afslaan en meer.
DIRECTIE - ANALYSE (1u/week)
Binnen het vak DIRECTIE - ANALYSE ontdek je samen met de leerkracht 'de partituur', leer je alles over instrumenten en orkestsamenstellingen en word je gaandeweg bewust wat de valkuilen kunnen zijn van een repetitieproces.
We spelen in op ieders vragen en problematieken. We komen in contact met organisaties rond instrumentale muziek en brengen een bezoek aan een concert of een instelling.
Een belangrijk onderdeel zijn de stages. Zo krijg je de kans om onder begeleiding de nodige praktijkervaring op te doen. De stages vinden plaats binnen onze academie, je eigen ensemble/orkest of een ensemble/orkest uit de regio.
WANNEER? De lessen gaan door op dinsdag. De exacte tijdstippen worden individueel met de leraar afgesproken. Je kan enkel starten met deze cursus na een oriënterend gesprek met de leerkracht.
Waarom kiezen voor instrumentale directie?
Een ensemble of een orkest dirigeren is een hele opdracht. Zoals er voor het bespelen van een instrument een technische en muzikale vorming nodig is, zo is ook voor het dirigeren van een orkest een vakkundige opleiding onontbeerlijk.