Huur instrumenten

SaxofoonDe Academie Regio Tienen beschikt over de volgende instrumenten die verhuurd worden aan leerlingen: 

 • fluit
 • hobo
 • klarinet
 • saxofoon
 • fagot
 • alle koperblaasinstrumenten
 • cello
 • viool
 • contrabas
 • harp
 • accordeon 

Voorwaarden

Om een instrument te huren moet je ingeschreven zijn als leerling aan de Academie Regio Tienen.

Voor alle instrumenten geldt een maximale huurtermijn van 2 jaar. Na 2 jaar dienen de leerlingen zelf een instrument aan te kopen. Uitzonderingen op deze algemene regel zijn:

 • kinderinstrumenten (viool, cello, contrabas, hoorn, trombone) kunnen gehuurd worden tot de leerling het instrument ontgroeid is. De leerkracht van de leerling bepaalt, in samenspraak met de verantwoordelijke, wanneer dit het geval is;
 • de instrumenten altfluit, basklarinet, fagot, baritonsaxofoon en bastuba kunnen voor een langere periode gehuurd worden. Voor deze instrumenten zijn bijkomende voorwaarden opgenomen in het huurreglement.

Procedure

Per instrumentsoort is er een verantwoordelijke aangesteld, die ervoor zorgt dat de instrumenten verdeeld worden onder de leerlingen. Indien je een instrument wenst te huren, informeer dan bij de juiste verantwoordelijke of er nog een huurinstrument beschikbaar is.

Tijdens de instrumentenvoorstellingen worden er ook formulieren voor de huur van instrumenten uitgedeeld. Het secretariaat verzamelt deze en bezorgt de resultaten aan de verantwoordelijke. Je contacteert zelf de juiste verantwoordelijke om een tijdstip af te spreken waarop je je instrument kan komen afhalen.

De betaling van de waarborg en de huur verloopt via een factuur die je meekrijgt samen met het instrument, of die je wordt toegestuurd in het begin van het schooljaar. Doe de betaling zo snel mogelijk!

 

Verantwoordelijken instrumenten

Algemene coördinatie instrumentarium: Kilian Mineur - tel 016 805 680
Dwarsfluit: Benny Vandewijngaerden - tel 011 58 23 94
Sax: Benny Laureyn - gsm 0476 43 09 84
Klarinet: Dirk Schoofs - gsm 0479 91 69 48
Koper: Ronny Roofthooft - gsm 0496 47 39 54
Hobo + fagot: Stefanie Palumbo - gsm 0486 88 30 93
Viool: Karl Stroobants - gsm 0477 51 33 21
Cello: Isabelle Robesyn - gsm 0486 11 26 49
Contrabas: Jens Similox - gsm 0478 69 74 10
Accordeon: Jef De Haes - gsm 0474 05 12 60
Harp: Annemie Neuhard - gsm 0473 80 81 42


Wat als mijn instrument defect is?

Wanneer je instrument defect is, bespreek je dit eerst met je leerkracht.  Mogelijk kan de leerkracht het zelf herstellen Indien dit niet lukt, zal hij of zij contact opnemen met de verantwoordelijke.  Indien nodig zal de verantwoordelijke via het secretariaat een bestelbon aanvragen om de herstelling laten uit te voeren.

De verantwoordelijke bepaalt ook of de herstelling een normale slijtage is (dan worden de kosten gedragen door de academie) of een gevolg is van een foute behandeling door de leerling (in dit geval betaalt de leerling de herstelling).


Wat bij het einde van de ontlening?

De leerlingen ontvangen een e-mail van het secretariaat met de melding dat de huurtermijn afgelopen is en met de vraag om het instrument na controle en onderhoud door een erkende hersteller in te leveren op een bepaalde datum. Op het einde van elk schooljaar (eind juni) zullen de verantwoordelijken in de academie aanwezig zijn op minimaal twee verschillende data waarop de leerlingen de instrumenten kunnen inleveren.  De instrumenten worden onmiddellijk gecontroleerd en indien goed bevonden (onderhoudsattest/factuur verplicht bijgevoegd) krijgen de leerlingen hun waarborg terug via overschrijving.

Wanneer het instrument echter nog gebreken vertoont, moet de leerling het instrument opnieuw laten nakijken op eigen kosten.  Er wordt op dat moment een tweede datum (eind augustus) afgesproken waarop het instrument opnieuw wordt gecontroleerd door de verantwoordelijke.

Bedrag

Je betaalt hiervoor een eenmalige waarborgsom van 100 euro. Het jaarlijkse huurgeld bedraagt 40 euro.

Uitzonderingen

Instrumenten die de academie niet verhuurt: piano, orgel, gitaar en slagwerk.

Voor de aanschaf van een piano (of andere duurdere instrumenten) bieden firma’s huurkoopmogelijkheden aan.  In de hal van de academie vind je folders van deze firma’s.  Als je een instrument huurt of koopt, vraag je best altijd eerst het advies van de leerkracht.

Regelgeving

Stedelijk reglement voor het huren van instrumenten.

Contact