Bastuba

De bastuba is de grootvader van de koperblazers. Het instrument werd in de jaren '30 van de 19de eeuw ontwikkeld uit de ophicleïde (een lang, smal koperblaasinstrument) om de leegte in het basregister in zowel militaire orkesten als symfonieorkesten op te vullen. Het is met zijn (uitgerolde) lengte van 5,5m en gewicht van minstens 9 kg het grootste en meest indrukwekkende koperen blaasinstrument. 

De bastuba bespeel je door met je lippen lucht te blazen door het mondstuk. Je vindt hem vooral in harmonieën, fanfares, brassbands, symfonieorkesten en in jazz- en popmuziek (zie ook onze pagina koperinstrumenten voor jazz- pop- en rockmuziek).

Zelf een bastuba kopen kost je minstens 4.500 euro, maar je kan hem ook huren aan de academie. Dit kost je 40 euro per jaar, met eenmalig 100 euro waarborg. Om het instrument te onderhouden koop je zelf ventielolie (vanaf 5,50 euro), een mondstukborsteltje (vanaf 1,00 euro), een poetsdoek (5,50 euro) en buizenvet (3,50 euro). Een volledige set (olie, buizenvet, mondstukborsteltje en poetsdoek) kost je 20 euro.

 

Opgelet: De toewijzing van de leerling aan de instrumentleerkracht gebeurt door de directie. Het lesmoment wordt in samenspraak met de instrumentleerkracht en ouder/leerling in de loop van september bepaald. De leerkracht probeert in de mate van het mogelijke rekening te houden met het lesmoment van jouw voorkeur. Omdat dit niet altijd kan gegarandeerd worden, vragen wij jouw flexibiliteit en begrip.