Viool

De viool is een strijkinstrument. Je bespeelt het door met een strijkstok over de snaren te strijken. Je vindt de viool terug in klassieke orkesten, maar evengoed binnen de popmuziek, in bands en in folkmuziek (zie ook folkviool).

Een volwassen viool meet 58,4 cm en weegt zo'n 500 gram, maar er bestaan ook kleinere ‘kinder’modellen. Een ‘kinder’viool koop je vanaf 350 euro, een volwassen viool heb je vanaf 1.500 euro. Aan de academie bestaat de mogelijkheid om een viool te huren. Dit kost je 40 euro per jaar, plus 100 euro waarborg.

Tijdens je opleiding heb je studieboeken nodig (dit kost je tussen 20 en 40 euro) en een vouwpupiter (20 euro). Voor het onderhoud van je viool gebruik je een stofdoek of zeemvel (10 euro) en een blokje hars (15 euro).

Wist je dat:

  • de snaren van een viool vroeger van schapendarmen werden gemaakt, maar tegenwoordig eerder van staal of synthetische materialen zijn?
  • er ook elektrische violen bestaan?
  • Antonio Stradivari bekend staat als de ontwerper van de huidige vioolvorm, maar dat eigenlijk zijn voorganger Andrea Amati daar verantwoordelijk voor is?