Trompet

De trompet is 55 cm groot. Het ziet er zwaarder uit dan het effectief weegt, namelijk 1,25 kg. Het instrument bespeel je met een mondstuk waardoor je lucht blaast door de koperen buis. Het behoort tot de familie van de koperblaasinstrumenten (licht koper). Kleine kopers zoals de trompet komen vooral terecht in blaasorkesten: fanfare, harmonie, of brassband, bigband, popgroep of kleine bezettingen met kopers, kwartet of kwintet. Het aantal muziekgenres dat je ermee kan spelen is dan ook uitgebreid: klassiek, jazz, pop, rock, circusmuziek,... (zie ook koperblazers jazz-pop-rock)

Je kan de trompet huren aan de academie. Dit kost je 40 euro per jaar, met een waarborg van 100 euro. Voor het onderhoud van je instrument heb je volgende dingen nodig: ventielolie (5,50 euro), buizenvet (3,50 euro), mondstukborsteltje (1 euro) en een poetsdoek (5,50 euro). Een volledige set kost je zo’n 20 euro. Een oefenboek (15 euro) en vouwpupiter (20 euro) koop je ook aan. Zelf een trompet kopen kost je minstens 750 euro.

Een trompet bestaat al eeuwen; in het graf van Toetanchamon (ca.1333 - 1314 voor Christus) lagen 2 trompetten: één in brons en de andere in zilver met goud bedekt en versierd met afbeeldingen van Ptah, Amon en Horus. Het systeem met ventielen is pas uitgevonden rond 1840. We hebben dus meer dan 3.000 jaar moeten wachten vooraleer we ook andere nootjes mochten spelen dan natuurtonen.

 

Opgelet: De toewijzing van de leerling aan de instrumentleerkracht gebeurt door de directie.  Het lesmoment wordt in samenspraak met de instrumentleerkracht en ouder/leerling in de loop van september bepaald. De leerkracht probeert in de mate van het mogelijke rekening te houden met het lesmoment van jouw voorkeur. Omdat dit niet altijd kan gegarandeerd worden, vragen wij jouw flexibiliteit en begrip.