Slagwerk

Orkestslagwerk

Bij slagwerk starten we meestal met het drumstel, maar heb je al gehoord van marimba, vibrafoon of pauken? Op deze instrumenten kan je ritmes én melodieën spelen. Je ontdekt in deze opleiding alle instrumenten waarop je slaat met stokken of met je handen. Orkestslagwerk geeft je een brede basis waar je alle richtingen mee uit kan. Wil je later toch liever enkel drummen of marimba spelen? Dan kan je altijd overschakelen naar ritmisch of melodisch slagwerk.

Ritmisch slagwerk

Bij ritmisch slagwerk staat het drumstel centraal, maar ook de kleine percussie-instrumenten zoals tamboerijn, conga’s, triangel, ... komen aan bod.

Melodisch slagwerk

Marimba, vibrafoon, klokkenspel, xylofoon, pauken, ... alle slaginstrumenten waar je een melodie op kan spelen behoren tot het melodisch slagwerk.

Grootte: een drumstel neemt ongeveer 1,5 x 1,5 m plaats in. Een xylofoon ongeveer 2 x 1 m.

Te huur: je kan gedurende 2 jaar een xylofoon huren. Een drumstel kan je niet huren aan de academie.

Speelwijze: meestal sla je met stokken op het instrument.

Familie: slaginstrumenten = alle instrumenten waar je met stokken of je handen op slaat.

Genres: klassiek, pop, rock, blues, film... 

Toepassing: fanfare of harmonieorkest, brassband, symfonisch orkest, percussie-ensemble, big band, jazzcombo, rockband,... (zie ook slagwerk JPR)

Kostprijs: een nieuw drumstel koop je vanaf €600 (let op, soms moet je de cymbalen nog apart kopen), een tweedehands drumstel kan je met een veel kleiner budget kopen. Met de leerling zoeken we altijd naar het juiste instrument binnen de gepaste prijsklasse. Liever niet teveel lawaai in huis? Kies dan voor een elektronisch drumstel! Dit kost je ongeveer 500 euro. Drumstokken kosten €8 tot €15 per paar. Een drumstoeltje kost je €40, voor een notenstaander en je lesboek betaal je telkens €20.

Weetje: de eerste drums dateren uit het stenen tijdperk! Met de opkomst van de eerste grote beschavingen in Mesopotamië en Egypte ontstonden er handtrommels en tweekoppige drums in verschillende maten.

 

Opgelet: De toewijzing van de leerling aan de instrumentleerkracht gebeurt door de directie. Het lesmoment wordt in samenspraak met de instrumentleerkracht en ouder/leerling in de loop van september bepaald. De leerkracht probeert in de mate van het mogelijke rekening te houden met het lesmoment van jouw voorkeur. Omdat dit niet altijd kan gegarandeerd worden, vragen wij jouw flexibiliteit en begrip.