Doedelzak

Gewicht van je instrument: De sol-doedelzak van de leerkracht weegt 890 gram.

Grootte: de grootte verschilt wanneer de doedelzak opgeblazen is of in zijn koffer ligt. Speelklaar is dit instrument ongeveer 110cm op 40cm groot.

Te huur op ART: neen, (nog) niet. Er zijn wel huurinstrumenten te vinden bij andere organisaties.

Speelwijze: half open vingerzetting (of half gesloten, zoals het glas half vol of half leeg is). We spelen doorgaans op een sol-do doedelzak of een kinderinstrument in re (Breugel of Vlaamse doedelzak, Barokmusette, Centraal-Franse doedelzak).

In welke genres wordt jouw instrument gebruikt: folk, traditionele muziek, renaissance- en middeleeuwse muziek en de musette in Franse barok.

Toepassing: solo, duo, grote groepen, samenspel met alle andere instrumenten

Kostprijs: een studie-instrument bij Bart Van Troyen (kamerdoedelzak) kost 950 euro, een studiemodel (grote sol-do doedelzak) bij Olle Geris kost 1600 euro.

Leuk weetje: De meesten kennen maar één soort doedelzak, de Schotse, maar er bestaan meer dan 140 verschillende soorten. Elke traditie heeft zijn eigen doedelzak, met tot wel 20 verschillende soorten op het Franse grondgebied. In België is maar één type historisch instrument teruggevonden, deze heet de Muchosa. De meest gespeelde in België is de Breugel-doedelzak, een kopie naar de schilderijen van Breugel. 

filmpje doedelzak