Doedelzak

De doedelzak bespeel je met half open vingerzetting (of half gesloten, zoals het glas half vol of half leeg is). We spelen doorgaans op een sol-do doedelzak of een kinderinstrument in re (Breugel of Vlaamse doedelzak, Barokmusette, Centraal-Franse doedelzak). De sol-doedelzak van de leerkracht weegt 890 gram. De grootte van het instrument verandert wanneer de doedelzak opgeblazen is of in zijn koffer ligt. Speelklaar is dit instrument ongeveer 110 cm op 40 cm groot.

Je kan met de doedelzak verschillende genres spelen, zoals folk, traditionele muziek, renaissance- en middeleeuwse muziek en de musette in Franse barok. Je kan deze solo bespelen, in duo, in grote groepen of samen met andere instrumenten.

Je kan momenteel nog geen doedelzak huren aan de academie. In samenspraak met de leerkracht is er meestal wel een instrument te vinden voor zo'n 80 euro huur per jaar. Als je een studie-instrument wilt kopen, kost je dat bij Bart Van Troyen (kamerdoedelzak) zo'n 1000 euro, een studiemodel (grote sol-do doedelzak) bij Olle Geris kost ongeveer 1600 euro. 
Je hoeft daarnaast geen boeken te kopen, maar je hebt wel een pupiter nodig. Een opvouwbaar model kost ongeveer 20 euro. 

 

Leuk weetje: De meesten kennen maar één soort doedelzak, de Schotse, maar er bestaan meer dan 140 verschillende soorten. Elke traditie heeft zijn eigen doedelzak, met tot wel 20 verschillende soorten op het Franse grondgebied. In België is slechts één type historisch instrument teruggevonden, deze heet de Muchosa. De meest gespeelde in België is de Breugel-doedelzak, een kopie naar de schilderijen van Breugel.  

 

Opgelet: De toewijzing van de leerling aan de instrumentleerkracht gebeurt door de directie. Het lesmoment wordt in samenspraak met de instrumentleerkracht en ouder/leerling in de loop van september bepaald. De leerkracht probeert in de mate van het mogelijke rekening te houden met het lesmoment van jouw voorkeur. Omdat dit niet altijd kan gegarandeerd worden, vragen wij jouw flexibiliteit en begrip.