Diatonisch accordeon

Een diatonisch accordeon is niet hetzelfde als de klassieke accordeon. Een diatonisch accordeon is namelijk bisonoor. Dat betekent dat elke knop twee tonen bedient, één in duwen en één in trekken (net zoals een mondharmonica: blazen-zuigen). Je trekt de balg open en duwt hem dicht terwijl je de knoppen bespeelt. Op basis van de manier van klankproductie kan je het instrument indelen in de familie van de aerofonen. Op basis van de speelwijze is het familie van de klavierinstrumenten.

Het instrument wordt voornamelijk gebruikt in folk en wereldmuziek. Je kan het solo spelen, in een ensemble, op een concert, jam, bal,...

De diatonische accordeaon weegt tussen 3 en 7 kg. Er bestaat geen kinderversie van, maar de kleine tweerijer met acht bassen is compact en licht voor starters. De academie heeft één exemplaar dat je als leerling kan huren. Dit kost je 40 euro per jaar, plus een waarborg van 100 euro.

Als je zelf een diatonische accordeon wilt kopen, kost je dat ongeveer 1.000 euro. Voor je opleiding heb je ook een notenstaander nodig. Dit kost je ongeveer 20 euro.

 

Opgelet: De toewijzing van de leerling aan de instrumentleerkracht gebeurt door de directie. Het lesmoment wordt in samenspraak met de instrumentleerkracht en ouder/leerling in de loop van september bepaald. De leerkracht probeert in de mate van het mogelijke rekening te houden met het lesmoment van jouw voorkeur. Omdat dit niet altijd kan gegarandeerd worden, vragen wij jouw flexibiliteit en begrip.