Cello

De cello is een strijkinstrument. Het instrument is ontstaan uit de Italiaanse cello da gamba die 6 snaren had, daarna kwam de barokcello met 4 snaren. Er bestaat ook een cello piccolo met 5 snaren en later in de 18e eeuw ontstond de moderne cello zoals wij die nu kennen.
Typisch aan de voorlopers van de cello is dat zij darmsnaren, snaren gemaakt van darmen van schapen en varkens, hadden. Bij de moderne cello zijn de snaren van metaal gemaakt. De haren van een strijkstok zijn gemaakt van de haren van de staart of manen van een paard!

Er zijn verschillende maten bij een cello, afhankelijk van de grootte van de leerling en de grootte van de handen:

  • kindermaten zijn 1/8, 1/4 en 1/2 cello
  • voor een jongere is er een 3/4 cello
  • voor leerlingen in het 4de of 5de middelbaar en volwassenen: 4/4 cello (volledige cello)

Een cello rust op de grond tijdens het bespelen. Je strijkt met een strijkstok over de snaren. Je kan het instrument zowel solo, in duo of in een orkest spelen, in verschillende genres zoals (licht) klassieke muziek en zo veel meer!

De cello kan je huren aan de academie. Dit kost 40 euro per jaar, plus een waarborg van 100 euro. Bijkomend heb je voor de lessen een lesboek nodig (ongeveer 15 euro), een vouwpupiter (20 euro) en hars (15 euro) om je instrument te onderhouden.

Wie zelf een cello wilt kopen, telt voor een kindermaat 1.000 euro neer en voor een volledige cello is dat minstens 3.500 euro.

Opgelet: De toewijzing van de leerling aan de instrumentleerkracht gebeurt door de directie. Het lesmoment wordt in samenspraak met de instrumentleerkracht en ouder/leerling in de loop van september bepaald. De leerkracht probeert in de mate van het mogelijke rekening te houden met het lesmoment van jouw voorkeur. Omdat dit niet altijd kan gegarandeerd worden, vragen wij jouw flexibiliteit en begrip.