Voorbije studiereizen

Studiereis Amsterdam

Zondag 4 april '15
Rijksmuseum - Late Rembrandt

https://www.rijksmuseum.nl/nl/late-rembrandt

Bijkomende suggestie: Stedelijk Museum - Matisse – Sehgal – Atkins

Het Rijksmuseum presenteert dit jaar voor het eerst en eenmalig een groots overzicht van het late werk van Rembrandt van Rijn. Meer dan 100 werken uit topmusea en privé-verzamelingen van over de hele wereld zijn te zien. Late Rembrandt richt zich op grofweg de laatste twintig jaar van het leven van Rembrandt Harmensz van Rijn (1606-1669). Dit was een periode waarin de kunstenaar ingrijpende tegenslagen te verwerken kreeg, waaronder een faillissement en de dood van zijn geliefde Hendrickje Stoffels en zijn enige zoon Titus. Maar het was ook een tijd van ongekende creativiteit. De late werken van Rembrandt behoren tot zijn beste, omdat ze zoveel vrijer en gedurfder zijn dan zijn vroege werken. Er spreekt grote emotionele diepgang en tederheid uit late schilderijen als De Joodse Bruid (Rijksmuseum, circa 1665) of Badende vrouw (The National Gallery Londen, 1554). Wat deze tentoonstelling uniek maakt, is de onwaarschijnlijke volledigheid ervan. In de tien jaar dat het Rijksmuseum in Amsterdam werd verbouwd, ging het welbewust genereus om met bruikleenverzoeken. Door de meesterwerken van Vermeer, Hals en Fabritius op reis te laten gaan, bouwde het museum een tegoed op dat het nu en in de nabije toekomst kan verzilveren.

Studiereis Biënnale Venetië

Herfstvakantie

 

Venetië is niet enkel één van de meest romantische steden ter wereld, het is ook een echt openluchtmuseum en de thuishaven van internationale kunstmanifestaties. Prachtige historische gebouwen, de vele kanalen met hun gondels, de bijna talloze bruggen en het zachte klimaat maken de stad werkelijk onweerstaanbaar. De afwezigheid van auto’s is een echte verademing, de verplaatsingen gebeuren te voet of met de Vaporetti.

Het aantal architectonische meesterwerken in de stad is niet te tellen. Bekendst zijn uiteraard het Dogepaleis, het San Marcoplein en de Rialtobrug. Meesters van de Venetiaanse kunst, zoals Titiaan, Tintoretto en Veronese, kan je nog steeds bekijken in talloze kerken, de Gallerie dell’Accademia en het Museo Correr. Moderne en hedendaagse kunst is dan weer te zien in het Peggy Guggenheim Museum en in Palazzo Grassi en Punta della Dogana, waar de bijzondere verzameling hedendaagse kunst van de Franse zakentycoon François Pinault te bewonderen is.

Venetië is sinds 1895 de gedroomde locatie voor de internationale kunstbiënnale. De 56ste Esposizione Internazionale d’Arte – All the World’s Futures gaat door van 9 mei tot 22 november '15. In meer dan veertig landenpaviljoens in de Giardini worden de beste kunstenaars van het moment getoond. Voor het Belgisch paviljoen werd Vincent Meessen uitgenodigd die op zijn beurt verschillende Afrikaanse kunstenaars uitnodigde. Naast de landenpaviljoens presenteert de curator Okwui Enwezor in onder andere het monumentale Arsenale een groepstentoonstelling met als titel’ All the World’s Futures’ waar o.a. ook werk te zien zal zijn van Belgische kunstenaars zoals Chantal Akerman, Marcel Broodthaers, Cartsen Höller en Ricardo Brey.

Voorbije studiereizen

 
 

Contact