Mozart in Tienen

5
september
2018

Dit jaar is het 255 jaar geleden dat Wolfgang Amadeus Mozart in de herberg 'De Tinnen Schotel' in Tienen logeerde. Daarom staat onze stad van maandag 1 t/m vrijdag 5 oktober '18 volledig in het teken van Mozart.

Ruim een jaar geleden las Bart Debbaut, ondernemer in Tienen, in een biografie dat Wolfgang Amadeus Mozart tijdens zijn eerste Europese reis in 1763 in Tienen de nacht heeft doorgebracht. Exact 255 jaar na de aankomst van de jonge Mozart, organiseert hij samen met de Academie Regio Tienen, de Tiense Strijkers, CC De Kruisboog en enkele Tiense handelaars een hulde aan één van 's werelds grootste componisten onder de vorm van een 'Mozartweek'.

Het programma van de Mozartweek is goed gevuld met twee lezingen, een film over Mozart en een concert van de Tiense Strijkers. Kers op de taart wordt het avondconcert op woensdag 3 oktober '18 in de Manege. Topmuzikanten Liebrecht Vanbeckevoort (piano) en Roeland Hendrikx (klarinet) brengen samen met het kamerorkest Casco Phil een ouverture uit 'Nozze di Figaro', de 'Jupitersymfonie', het '23ste pianoconcerto' en het prachtige 'Klarinetconcerto'. 

Bart liet zich bovendien inspireren door Thomas Vanderveken die voor Canvas in één jaar een pianoconcerto van Edvard Grieg onder de knie kreeg. "Daarom heb ik me in januari voorgenomen om het 17de pianoconcerto van Mozart te leren. Een aartsmoeilijke opdracht.”

Op 24 februari '19 zal Bart dat concerto, samen met het Limburgs Kamerorkest uitvoeren. De opbrengst gaat naar het Kankersteunpunt in Tienen.

Programma Mozartweek

Lezing ‘Mozart in Tienen en Europa’ door Bart Stouten
Maandag 1 oktober '18 om 20.00 uur
Art, Grote Markt 3

Filmvoorstelling ‘Amadeus'
Dinsdag 2 oktober '18 om 20.15 uur
Cc De Kruisboog, Sint-Jorisplein 20

Concert met Casco Phil, Liebrecht Vanbeckevoort en Roeland Hendrikx
Woensdag 3 oktober '18 om 20.00 uur
Manege, Sint-Jorisplein 25

Culture Club Mozart met Marc Erkens
Donderdag 4 oktober '18 om 20.00 uur
Art, Grote Markt 3

Tiense Strijkers spelen de Jonge Mozart
Vrijdag 5 oktober '18 om 20.00 uur
H. Hartkerk, Aarschotsesteenweg

Tickets via CC De Kruisboog
Sint-jorisplein 20 in Tienen
Meer info: www.degoudenschaar.be.