ART legt grondstoffentuin aan

19
september
2018

De Academie Regio Tienen laat momenteel een grondstoffentuin aanleggen voor het Vrijetijdscentrum. In deze tuin zullen materialen gekweekt worden, waarmee de leerlingen in de ateliers aan de slag kunnen gaan.

Tijdens de ‘Week van de duurzame gemeente’ stelt de Academie Regio Tienen een wel erg origineel project voor: de grondstoffentuin. Momenteel legt de technische dienst van de stad op het grasveld voor het Vrijetijdscentrum een tuin aan waar materialen gekweekt zullen worden die in de ateliers van de afdeling beeldende en audiovisuele kunsten gebruikt kunnen worden.

Met het project wil ART zijn leerlingen tonen hoe planten en kruiden een bron van pigment en vezels kunnen zijn die verschillende toepassingen kennen in de kunst. De leerlingen worden betrokken bij het proces van telen, kweken, drogen en verwerken en gaan tot slot zelf aan de slag met de materialen.

In het crossoveratelier wordt er specifiek aandacht besteed aan de verwerking van pigmenten en vezels. Docenten van dit atelier zijn Laurence De Craene, ook docente aan het MIAT (het Museum over Industrie, Arbeid en Textiel) in Gent, en Leen Janssens, die vroeger monumentale textiel aan ART gaf.

De grondstoffentuin vormt als het ware een tegenreactie op de digitale innovatie, maar tegelijkertijd wordt ook een kruisbestuiving mogelijk. Door ecologische materialen en technologische processen met elkaar te combineren, laat ART de leerlingen verder kijken dan de traditionele basistechnieken en materiaalkeuzes. 

De grondstoffentuin zal ook een breder publiek inspireren om gebruik te maken van milieuvriendelijke en duurzame grondstoffen.   

Contact