Dwarsfluit

De dwarsfluit is een fluit die je dwars bespeelt, met andere woorden zijdelings, in een sierlijke houding. De toon ontstaat doordat je via je lippen de adem richt op de aanblaasrand van het mondgat. Als je dat goed doet, hoor je een toon, net zoals je op een fles blaast. Het instrument is 67 cm groot en weegt 500 gram. Je kan er verschillende genres op spelen: klassiek, licht-klassiek, pop, beat-box, folk,... Aan de academie beperken we ons tot het (licht)klassieke genre. Je vindt de dwarsfluit dan ook terug in symfonieorkesten, harmonieën, fluitkoren, of gewoon solo.

Zelf een dwarsfluit kopen kost je minstens 600 euro. Aan de academie is er de mogelijkheid om een dwarsfluit te huren. Dit kost je 40 euro per jaar, met een waarborg van 100 euro. Om het instrument te onderhouden heb je een zilverpoetsdoek of microvezeldoek (5,50 euro) nodig, maar ook een gewone zakdoek om de binnenzijde te poetsen. Voor de opleiding heb je ook een lesboek nodig (20 euro), een vouwpupiter (20 euro) en een metronoom (20 euro, of via een app op de smartphone).

De dwarsfluit behoort tot de houtblaasinstrumenten, hoewel ze sinds de 19de eeuw meestal uit metaal bestaat met een mooi laagje zilver. De zilveren dwarsfluit is dan ook letterlijk een schitterend instrument. De fluitenfamilie bestaat uit verschillende instrumenten van piccolo (heel hoog) tot basfluit (heel laag). De rijke en boeiende geschiedenis van de dwarsfluit begint al met de oermens die op een dwarsfluit speelde die gemaakt was van beenderen. Theobald Böhm, een fluitist en goudsmid uit Duitsland, is de uitvinder van de moderne dwarsfluit. Hij bedacht het geniale kleppensysteem.


Ben je afgestudeerd voor dwarsfluit en wil je nog bijleren, dan kan je opnieuw inschrijven voor piccolo, altfluit of basfluit.

 

Opgelet: De toewijzing van de leerling aan de instrumentleerkracht gebeurt door de directie. Het lesmoment wordt in samenspraak met de instrumentleerkracht en ouder/leerling in de loop van september bepaald. De leerkracht probeert in de mate van het mogelijke rekening te houden met het lesmoment van jouw voorkeur. Omdat dit niet altijd kan gegarandeerd worden, vragen wij jouw flexibiliteit en begrip.